Ons Bedrijf

Assortiment Vruchtbomen

Assortiment Onderstammen

Onze werkwijze

Home

Contact

Vacatures

Downloads

Onze werkwijze

De tijd die nodig is om een conventionele appelboom te kweken, bedraagt twee jaar. Een biologische appelboom en een perenboom wordt in drie jaar gekweekt. Voor de teelt van biologische bomen zijn wij aangesloten bij de SKAL.

 

Iedere keer dat we een nieuw perceel aanplanten wordt er gezocht naar verse grond. Hiermee bedoelen wij grond waar nog niet eerder vruchtbomen gestaan hebben. Nadat wij op deze gronden geteeld hebben zitten er teveel schimmels in de grond, zodat het opnieuw groeien van een appel- of perenboom onmogelijk wordt.

1

Moerbed

Op het moerbed worden de onderstammen gekweekt. Wij hebben zowel conventionele moerbedden al biologische moerbedden. Na het oogsten van de onderstammen word er voor gezorgd dat de moer, welke blijft liggen, zo bloot mogelijk ligt. Dit zorgt ervoor dat er eerder nieuwe groeipunten zullen ontstaan. Deze nieuwe groeipunten zullen in een jaar uitgroeien tot onderstammen. In de zomermaanden wordt er zaagsel bij de moeren gereden, wat voor de bevordering van de ontwikkeling van wortels zorgt. Ook worden de bedden diverse malen aangeaard, wat ook helpt tegen de onkruiden. Begin december wordt er gestart met het rooien van de moerbedden. Hierbij worden de onderstammen vlak boven het moerbed afgezaagd. Deze onderstammen worden verzameld op de rooimachine en op pallets geladen.

Handveredeling

Zodra de onderstammen zijn gesorteerd weet je welke hiervan dik genoeg zijn om te veredelen. Dit wordt gedaan middels een ent.

2

5

Boomverzorging

In de zomermaanden is het van groot belang dat de bomen goed verzorgd worden. Ons personeel speelt hier een grote rol in. Zij zitten op de verzorgingsmachine welk langs de bomen rijdt om diverse werkzaamheden uit te voeren. Middels het vast tangen van de bomen wordt ervoor gezorgd dat de bomen recht groeien. Ook worden ongewenste takken verwijderd. De grootste zorg is het maken van goed vertakte bomen. Er moet gezorgd worden dat op het juiste tijdstip de juiste teelthandeling wordt gedaan. Wij noemen dit toppen. Hiermee knippen wij met een schaartje een deel van de scheuttop weg. Dit doen we zonder het groeipuntje te beschadigen. Door het toppen verandert de hormonenhuishouding en stimuleert dit de boom tot vertakken.

Planten

Zodra de grond het toelaat worden de enten of de onderstammen uitgeplant. Dit is volledig gemechaniseerd. Met onze vierrijen plantmachine komen de planten allemaal even diep in de grond te staan. Ook is de afstand tussen de planten en de plantrijen constant. Onze tractoren rijden volledig op GPS zodat de rijen kaarsrecht staan.

3

4

Stokken steken

Nadat de handveredelingen uitgeplant zijn wordt hier een stok bij gezet. Inmiddels werken wij voornamelijk met gegalvaniseerde ijzeren staven. Deze hebben een langere levensduur en ook het steken gaat een stuk gemakkelijker. Achter het rupsvoertuig kunnen 8 mensen tegelijk een rij stokken steken.

6

Zomerveredeling

In de zomer is het mogelijk om een tussenstamboom te maken. Dit kan middels een chip of een oculatie. Ook wordt er op de uitgeplante onderstammen een chip of oculatie gezet om het gewenste ras te kweken.

7

Monitoring

De monitoring van onze kwekerijen gebeurt in het groeiseizoen twee keer per week. Op basis van deze monitoring wordt er besloten welke bespuitingen wij uitvoeren. Om de bomen te bespuiten maken wij gebruik van een veldspuit met luchtondersteuning en een spuitcomputer. De spanwijdte is 36 meter. De tank heeft een inhoud van 6000 liter. Normaal gesproken wordt er 300 liter per hectare gespoten, waardoor er dus 20 ha per tank gespoten kan worden. Ook maken wij gebruik van een portaalspuit. Hiermee worden de bomen goed geraakt rondom, zodat de bespuitingen efficiënter zijn.

8

Onkruidbestrijding

De afgelopen jaren zijn wij flink gaan inzetten op biologische teelt. Ook onze visie op onkruid is hierdoor veranderd. Wij maken voornamelijk gebruik van mechanische onkruidbestrijding. Wij hebben hiervoor in de laatste jaar flink geïnvesteerd in machines die dit kunnen. Waaronder in onze portaaltractoren.

9

Rooien

Zodra het blad van de bomen is starten wij met het rooien van de bomen. De doelstelling is om voor Kerstmis alle bomen in de koeling te hebben staan. Wij maken gebruik van een dubbele klembandrooier. Achter deze rooier hebben wij een sorteerkar gebouwd. De bomen worden dus direct op het land gesorteerd, gebundeld, gelabeld en op de juiste pallets geladen.

Kruislandsedijk 13  |  4651 RH Steenbergen  |  T: +31 (0) 167 566 924  |  E: info@verbeek.nu